Helmikuu on hyvinvointikuuToteutin tammikuun lopussa Uudenmaan Yrittäjille Kiireenkesytys-tilaisuuden. Se sopi mainiosti heidän Hyvinvointia yrittäjille –teemavuoden aloitukseensa. Tilaisuudessa yrittäjien suosituin aikaosakesijoitus Kiireenkesyttäjien Bank of Happiness-rahalla oli osake nimeltä ”Aikaa työn suunnitteluun ja kehittämiseen.” Epätieteellisen tutkimukseni perusteella pidän tätä yrittäjille tyypillisenä, monta rautaa tulessa yhtä aikaa, eikä suunnittelu ole niistä aina ensimmäisenä.

Kävimme keskustelua siitä, miten saada yrittäjän hyvinvointi kolmen A:n luokkaan.

Ensimmäinen A on asenne. Millä asenteella teet työtä? Rennosti ja luovasti, vai kovalla otteella, jolloin maila alkaa puristamaan kättä? Luovuus kärsii kiireestä, eikä tulosta synny välttämättä yhtään enempää. Sama koskee oppimista. Uusi osaaminen ei kehity hoputtamalla eikä kiireen ahdistamassa ilmapiirissä.

Aivot eivät multitaskaa

Toinen A on arvo ja arvostaminen. Kun arvostaa kulloinkin käsillä olevaa tehtävää, pysähtyy sen ääreen ja keskittyy, syntyy yleensä parempaa tulosta kuin pitämällä montaa palloa ilmassa samanaikaisesti. Multitasking, ”moniajo” eli monen tehtävän yhtäaikainen vääntäminen nimittäin kuormittaa aivoja.

Harvard Business Review’n haastattelema filosofian tohtori Ron Friedman sanoo, että multitasking on silkka myytti. Sen sijaan, että saisimme aikaan enemmän, ajaudumme vain jonkinlaiseen sumuun, jossa menetämme selkeät toimintalinjat. Silloin kaikki toiminta kärsii ja se nakertaa entisestään henkistä energiaa. Myös älykkyys kärsii. Katso lisää http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tutkija-paljastaa-multitaskingin-karmean-hinnan/BefvU4p9. Yksi keino multitaskaamisen kukistamiseksi on kasvattaa tahdonvoimaa, jolla vastustaa kiusausta tehdä monta asiaa yhtä aikaa.

Arvon mekin ansaitsemme. Ja myös armon, joka on kolmas A.

Kannattaa olla armollinen sen suhteen, mitä vaatii itseltään. Voimavaroja on päivää kohden rajoitettu määrä. Voit siis valita jo aamulla, mihin ne käytät. Mieti esim. edellisenä iltana tai aamulla kolme tehtävää kullekin päivälle: yksi iso ja kaksi pientä, jotka saatat loppuun. Tai ellet ehdi tehdä kaikkea, aikatauluta jokin tehtävä seuraavalle päivälle. Siten tulee tunne siitä, että saat jotain aikaan. Ja sitten voit kiittää itseäsi – parhaassa tapauksessa palkitakin. Muistan vuosien takaa asiakkaan, joka totesi: ”Itseäni olen kiittänyt, ja kiittämistä on riittänyt”.

Hyvinvointi on kokonaisvaltainen kokemus, ja fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi ovat tiukasti yhteydessä toisiinsa. Omasta kunnosta huolta pitäminen onkin itselläni ihan ykkösenä nykyään, myös aivojen huoltaminen – lepäämällä. Ja koska suolisto on toiset aivot, pitää myös sitä hoivata. Jos maha on sekaisin, on myös pää sekaisin. Jos haluat päästä tässä asiassa helposti liikkeelle, suosittelen lukemaan Paula Heinosen kirjan Vihdoinkin hyvä olo.

Helmikuussa moni lomailee. Silloin on hyvä hetki pysähtyä näiden asioiden äärelle. Pidetään huolta itsestämme. Ja toisistamme.