Yritykseni täyttää tiistaina 1.9. kaksi vuotta. Ihmisen ikään verrattuna se on siis elämän alkutaipaleella. Juuri oppinut kävelemään ja puhumaan. Ihmistaimelle on ominaista tässä vaiheessa seuraavat asiat:

”Toisella ikävuodella lapsi pystyy vaikuttamaan entistä enemmän asioihin ja tapahtumiin. Lapsi oppii kävelemään ja ilmaisemaan itseään ja hän tutustuu itseensä, läheisiinsä ja ympäristöönsä innokkaasti. Lapsi oppii koko ajan uusia asioita – omassa tahdissa.” (Lähde: Mannerheimin Lastensuojeluliitto http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/kasvu_ja_kehitys/1_2-vuotias/WP_20140705_005

Tämä kuvaus sopii myös yritykseni ensi vuosiin. Yritystaimellani on kasvua ja oppimista tosiaan riittänyt kuluneina kahtena vuotena. Olen saanut sellaista osaamista ja kokemusta, mitä ilman yrityksen perustamista en olisi koskaan voinut hankkia. Osaamisen ammattilaisena arvostan sitä. Välillä on saatettu vähän kompastella ja ehkä tuiskahtaa nurinkin. Aina on kuitenkin noustu, entistä taitavampana.

Pieni lapsi kertoo ääneen, mitä tarvitsee. Niin kannattaa yrittäjänkin tehdä ja pyytää tarvittaessa apua. Itse olen saanut aina apua. Kotijoukkojen tuki ja verkostojen voima onkin mittaamattoman arvokas.

Tärkeää onkin tehdä itsensä ja yrityksensä näkyväksi ja kuuluvaksi. Kokemuksen, varmuuden ja osaamisen karttuessa se on koko ajan helpompaa. Ja voihan olla, että alkava uhmaikäkin auttaa…

Kuvaus jatkuu: ”Ikäkauden alkuvaiheessa lapsella on usein rajaton itseluottamus ja halu valloittaa maailma. Muutaman kuukauden kuluttua lapsi voi muuttua araksi, vanhempiin takertuvaksi ja alkaa vierastaa perheen ulkopuolisia. Itsevarmuus lisääntyy lähempänä 2-vuotispäivää.” Alkavan yrittäjän taipaleelle voi mahtua juuri tällaisia vaiheita: välillä eteenpäin menoa, ja sitten taas muutama askel taaksepäin. Silti suunta on kohti tavoitetta – maailmaa.

Maailma, täältä tullaan!