Kiire voi olla työtä ja muutakin elämän osa-alueita haittaava tekijä. Siksi on tärkeää pysähtyä miettimään, mistä kiire syntyy. Ja miten itse aiheutamme kiirettä.

Olen vetänyt parin viime vuoden aikana runsaasti Kiireenkesytys® -menetelmällä toteutettuja työpajoja. Niihin on osallistunut tähän mennessä satoja ihmisiä, erilaisista organisaatioista: yksityisistä yrityksistä, julkisista toimijoista, yrittäjiä, opiskelijoita jne.

Mitä Kiireenkesytys® -työpajassa tapahtuu?

Niiden sisältö vaihtelee osallistujien mukaan: työyhteisön työpajassa painotetaan yleensä alaan liittyviä juttuja, avoimissa ryhmissä taas osallistujien elämänpiirin asioita. Esim. yrittäjien työpajassa – Yrittäjän Kiirepysäkillä – pohdimme yhdessä yrittäjien kiirettä, mistä se syntyy ja miten siihen voi vaikuttaa.

Jotta voi muuttaa elämää vähemmän kiireiseen suuntaan, kannattaa peilata hetken omaa toimintaansa. Siinä auttaa omien kiirehtijätyylien tunnistaminen. Työpajassa käymme läpi 10 erilaista kiirehtijätyyliä. Oletko sinä Kiihkeästi tulevaisuuteen kurkottaja, kuten minä yrittäjänä myönnän olevani? Tai ehkä Täydellisyyden tavoittelija, jolle mikään laatu ei riitä?

Kun tunnistaa oman toimintatyylinsä ja sen mahdollisesti mukanaan tuomat vauhdikkaat hetket, on helpompi muuttaa toimintaansa tuottavampaan suuntaan. Itsetuntemuksen lisääntyessä ehkä ymmärtää paremmin myös ihmisiä ympärillään.

Toiminnallisten menetelmien avulla saadaan sanoitettua omassa elämässä tai organisaatiossa huomiota vaativia asioita, joiden käsittelyyn ei ehkä arjen kiireiden keskellä malteta pysähtyä. Esim. hyvinvointipörssissä teemme aikasijoituksia itselle ja/tai työyhteisölle tärkeisiin asioihin. Session lopuksi aloitamme oman kiireen kesytyssuunnitelmamme laadinnan ja toteuttamisen.

Mitä hyötyä/iloa/uutta kiireen kesyttäminen tuottaa?

WP_20160620_002

Työpajan tuloksena on poikkeuksetta omaan elämään vietäviä oivalluksia ja innostunutta keskustelua, kokemusten ja vinkkien jakamista. Näin tapahtui myös juhannusviikolla Uunisaaressa, jonne oli kokoontunut Sosiaali- ja terveysministeriön Sosiaali- ja terveyspalveluosaston Asiakkaat ja henkilöstö –ryhmä. Kiitos vielä kerran kaikille vilkkaasta osallistumisesta! Kuvassa odottavat kiirehtijätyylejä kuvaavat kortit vielä noutajiaan.

Väitän, että vähemmän kiirettä tuottaa enemmän tulosta – ja rauhallisemman mielen. Ellet usko, tule testaamaan Kiireenkesytys®-työpajaan. Palautetta toteutetuista työpajoista löydät täältä: Kiireenkesytys palautetta Helille. Kiireenkesytys toimii!

 

PS. Ryhdyn kouluttamaan tänä syksynä organisaatioiden omia Kiireenkesytys-oppaita. Ole yhteydessä, jos haluat teille oman oppaan.