Teen paljon töitä yritysten ja yrittäjien, erityisesti yksinyrittäjien kanssa. Joskus tulee vastaan tilanne, jossa yrittäjä puskee viimeisillä voimillaan bisnestä eteenpäin. Töitä voi olla riittävästi ja jopa liikaa, tai toisessa ääripäässä liian vähän. Molemmissa tilanteissa paine voi olla kova ja voimavarat saattavat hiipua huomaamatta niin, että jossain vaiheessa ajetaan päin seinää. Fyysinen terveys tai mieli pettää, ja pahimmassa tapauksessa molemmat sakkaavat. Pato murtuu ja elämä vie mielenkin mennessään.

Tilanteen kehittymistä on vaikea hahmottaa kaiken touhun ja tekemisen keskellä. Jotain varoitusmerkkejä saattaa kuulua kehosta tai mielestä, joskus myös lähipiiri antaa palautetta menoa katseltuaan. Nämä signaalit on kuitenkin helppo ohittaa merkityksettöminä – tai sitten ne saavat lisäämään vauhtia ja suorittamaan elämää enemmän.

Elämä pysäyttää

Kun sitten lopulta elämä pysäyttää tavalla tai toisella, voi olla vaikea hahmottaa, mistä päästä lähtisi tilannetta purkamaan. Muutamalle yrittäjälle olen ehdottanut yhteydenottoa terveydenhuollon ammattilaiseen. Monet vaivat ja sairaudet oireilevat väsymyksenä, jota itse pitää pahimmillaan laiskuutena. Mikään ei vaan sytytä ja päivän päätteeksi kaatuu suoraan sohvalle tai sänkyyn. Joskus onkin todettu jokin korjattavissa oleva terveysjuttu, jonka jälkeen työn tekeminen maistuu entiseen malliin.

Tai sitten jokin itsen ulkopuolinen tekijä, esim. huono sisäilma saattaa vaikuttaa jaksamiseen ja jopa aiheuttaa sairastumisen. Voi olla vaikea tietää, onko tilanteen juurisyy itsen sisällä vai tuleeko se ulkopuolelta. Oma persoonallisuus, kotona opittu tekemisen malli ja käsitys itsestä vaikuttavat usein paljon. Meillä voi olla uskomuksia, jotka estävät toimimasta parhaalla mahdollisella tavalla. Ikään kuin sabotoimme omaa toimintaamme, ehkä tiedostamatta. Näitä oman mielen patojakin voi purkaa hallitusti esim. NLP-menetelmien avulla.

Istuin elokuussa pitkään Tikkurilankosken rannassa katsomassa vanhan padon purkamista. Pato päätettiin purkaa, jotta kalat pääsevät jatkossa liikkumaan koskessa ja parannetaan mm. uhanalaisen meritaimenen vaellusmahdollisuuksia. Padossa oli kalatie, mutta se ei toiminut kunnolla. Myös muut vesieläimet hyötyvät, kuten ravut, simpukat ja vesieliöt. Purkaminen siis vapauttaa virtausta. Mietin vertauskuvallisesti sitä, miten omien patojen purkaminen voi parantaa elämän virtausta. Se mahdollistaa kulkemisen tarvittaessa myös vastavirtaan sekä uuden rakentamisen puretun tilalle.

Kuka auttaa?

Mikä olisi se viimeinen pisara, joka saisi padon murtumaan sinulla? Ennen kuin oma pato murtuu, kannattaa pyytää apua. Se on monelle ikäluokkani ihmiselle edelleen vaikeaa. Olemmeko me suomalaiset itsetekemisen kansaa, joka vetää kivirekeä yksin hampaat irvessä vaikka hamaan tulevaisuuteen? Olisiko ympärilläsi joku läheinen, ystävä tai ymmärtäjä, joka voisi auttaa? Tai ammattitaitoinen mentor, koutsi tai sparraaja? Me kaikki tarvitsemme jossain vaiheessa kanssakulkijaa. Kuka se on sinulla?

Aika on purkaa ja aika rakentaa.