Syyskauden alkaessa moni suunnittelee uuden oppimista ja opiskelun aloittamista. Myös yrityksissä aletaan vähitellen budjetoimaan tulevaa vuotta ja henkilöstön kehittämistä. Kirjoitin aiheesta muutama vuosi sitten blogin, joka on edelleen ajankohtainen:

Osaamisen kehittäminen on harvoin halpaa touhua. Välittömien koulutus- ym. kustannusten lisäksi hintalappuun on laskettava myös oppimiseen käytetty työaika. Sen lisäksi mahdolliset matka- ja majoituskulut koulutuspaikalle kasvattavat budjettia, ellei koulutusta voi toteuttaa omissa tiloissa. Kustannustehokkuutta parantavat erilaiset verkko-oppimismahdollisuudet, maksuttomat webinaarit omalta työpisteeltä, mentorointi, työkierto, varjostaminen jne. Tai mikä muu tahansa luova ratkaisu, joka mahdollistaa jaetun asiantuntijuuden. Joissakin työyhteisöissä on otettu käyttöön lukupiiri, jossa käydään yhdessä läpi sopivaa kirjallisuutta tai muuta aineistoa.

Käytettävissä olevien menetelmien moninaisuus voi tehdä toteutuksesta niin monipolvisen kokonaisuuden, että sen suunnittelemiseen kannattaa panostaa. Kunnolla tehty koulutussuunnitelma tuo selkeyttä osaamisen kehittämiseen, eikä oppimisratkaisuja tarvitse tehdä lennosta. Selkeät tavoitteet luovat raamit suunnittelulle ja helpottavat tulosten seurantaa.

Joko tunnet koulutusvähennyksen?

Vuoden 2014 alusta tuli voimaan työnantajan koulutusvähennys. Se on elinkeinotoimintaa harjoittavan työnantajan verotuksessa tehtävä laskennallinen lisävähennys. Työnantaja voi vähentää elinkeinotoiminnan tulosta koulutusvähennyksen, joka on laskennallisesti noin puolet koulutusajan palkkakuluista. Vähennyksen saa enintään kolmelta koulutuspäivältä per työntekijä vuosittain. Verottajan ohjeet tästä löytyvät täältä http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/Tyonantajan_koulutusvahennys(31685).

Koulutusvähennys edellyttää koulutussuunnitelmaa. Missä jamassa on koulutussuunnitelma sinulla? Sen tekeminen kannattaa kaiken kokoisissa yrityksissä, joissa on työsopimussuhteessa olevia työntekijöitä. Yrittäjä, esimerkiksi elinkeinonharjoittaja tai osakeyhtiön ainoa osakas, ei tätä ehtoa täytä. Koulutusvähennykseen ei ole oikeutta mm. yhdistyksillä ja säätiöillä, mutta niillä voi olla oikeus koulutuskorvaukseen.

Nyt on hyvä hetki suunnitella ensi vuoden koulutukset. Ammattilaisen avulla se sujuu sutjakkaasti.