Olen ollut tämän vuoden ajan muutosmatkalla. Lähdin matkaan oikeastaan jo viime vuoden puolella, kun osallistuin NLP Coach –valmennukseen, joka kesti yhdeksän kuukautta. Tuon odotus- ja kehittymisajan jälkeen tunsin itseni uudelleen syntyneeksi ja aloin pohtimaan omaa liiketoimintaani ja sen suuntaamista uudesta näkökulmasta. Mitä haluan tarjota asiakkailleni? Mitä uutta tuotan entisten palvelujen lisäksi? Luovunko jostain vai muokkaanko olemassa olevaa tarjontaani?

Tämä pohdinta johti siihen, että hankin itselleni koutsin. Kriittinen katse suuntautui aluksi yritykseni verkkosivuille, jotka kaipasivat pikaista uudistamista. Tosiasiassa ”verkkosivuprojekti” muuttui koko liiketoimintani sparraukseksi ja prosessiksi, jossa ajatukseni tuulettuivat kunnolla ja liiketoimintani ydintä pohdittiin erityisesti asiakkaiden tarpeiden näkökulmasta. Tarvitsin koutsia tutkimaan tilannetta kanssani, keskustelemaan ja haastamaan kuusivuotisen yrittäjätaipaleeni aikana syntynyttä ajatteluani.

Samalla tuli itselleni uutta osaamista ja näkemystä nykyaikaisista markkinoinnin menetelmistä, someviestinnästä ja liiketoiminnan digivälineistä, otin käyttöön mm. ajanvarausjärjestelmän ja uuden etäyhteyden. Vaikka olen tehnyt markkinointia jo yli 30 vuotta, on viestinnän menetelmissä ja sisällöissä paljon päivitettävää. Erityinen apu oli koutsini vierihoidosta, jossa asioita tehtiin käytännössä. Tapasimme lukuisia kertoja erilaisissa ympäristöissä – yhteisöllisissä työtiloissa, kirjastossa, ulkoilureiteillä, lounaan ääressä ja etäyhteydellä.

Nyt tuntuu siltä, että olen uuden äärellä. Ehkä vähän väsyneenä prosessista, jossa loppujen oli kyse siitä, kuka tai mikä olen? Näkyväksi tuleminen uusien verkkosivujeni kautta kuvina ja blogeina on itselleni haastavaa. Kokemukseni mukaan näkyväksi tuleminen on kuitenkin asia, jota monet muutkin kaltaiseni yksinyrittäjät käyvät läpi. Suosittelen kaikille coachin, mentorin tai sparraajan hankkimista. Se on sijoitus menestykseen.

Haluan kiittää lämpimästi timanttista tuottajatiimiäni, jonka työn tuloksena ovat yritykseni uudet verkkosivut:
– valokuvaaja Elli Keski-Loppi: rennosta kuvaustunnelmasta ja loistavista kuvista
– coach ja kehittäjä Jari Peltola, Vapauttamo: liiketoiminnan ytimen ja sivuston sanoman kiteyttämisessä koutsaamisesta, kannustuksesta ja kärsivällisyydestä
– mainostoimistoyrittäjä Jaakko Pöntinen, Mainio Mooses: visuaalisesta ilmeestä ja teknisestä taituruudesta

Kiitos myös koutsikamuilleni kuvauksiin osallistumisesta. Kiitän Leenaa ja Minnaa arvokkaasta palautteesta ja kannustavista kommenteista. Kiitos asiakkaille ja yhteistyökumppaneille työni arvioimisesta ja siitä kertomisesta. Emmi, personal trainerini ja Fustra-valmentajani on ollut kehomieleni tukena matkalla.

Kiitos kaikille, jotka olette tähän prosessiin osallistuneet. Olette aina sydämessäni.