Kesä alkaa kääntymään syksyyn. Se tietää monelle meistä lisää kiirettä ja vauhtia elämään työssä ja vapaa-ajalla. Miten voi pitää kiinni helteen hidastamista askeleista ja kiireettömästä kesäfiiliksestä?

Liikunta on yksi parhaimpia mielen rauhoittajia. Hälinä pään sisällä hiljenee liikkumalla luonnon keskellä. Otin kesällä tavakseni lähteä aamulla lenkille lähimaastoon. Vajaan tunnin reipas kävely tai hölkkä antaa kummasti energiaa päivään. Samalla singahtelee uusia ideoita ja ratkaisuja mieltä vaivanneisiin pulmiin.

Liike auttaa pysähtymään nykyhetkeen. Mieli karkaa helposti menneeseen ja tulevaan. Opin aikoinaan Aslak-kuntoutuksessa meditatiivisen kävelyn. Siinä voi kävelemään lähtiessään valita, keskittyykö näköhavaintoihin, kuuloaistimuksiin vai tuntemuksiin, yhteen kerrallaan. Päätä mihin tällä kertaa keskität aistisi. Keskittymällä ympäröivään näkymään voit sulkea tietoisesti havainnoinnin ulkopuolelle kaikki äänet. Ja päinvastoin: äänimaailman tiiviimpi aistiminen tuo uudenlaisia elämyksiä tuttuunkin maisemaan. Huomion kiinnittäminen tuoksuihin, tuuleen ja liikkeeseen tuo kinesteettisyyden vahvasti kokemukseen. Liikkeen rytmi auttaa pääsemään meditatiiviseen tilaan.

rantakuva

Tutustuin kesän aikana Alexander-tekniikkaan, joka antaa työkaluja mielen ja kehon tasapainon tavoitteluun. Se on menetelmä henkilökohtaiseen uudistumiseen, tietoisuuden lisäämiseen ja uusien taitojen oppimiseen. Huomioni kiinnitti tekniikassa käytettävä aktiivinen lepoasento. Lepäämistä voi siis tehdä myös aktiivisesti! Sen kunnollinen oppiminen vaatisi varmaan ohjaajan avun, mutta alkuun pääsee netistä löytyvillä ohjeilla: http://www.turunalexandertekniikka.com/aktiivinen-lepoasento.html. Aion testata.

Mieli pysähtyy ja kiireen tunne helpottaa myös yksinkertaisilla mindfulness-harjoituksilla. Osallistuin kesän alussa Otavan Opiston aPajan järjestämään Karannutta aikaa etsimässä –kohtaamiseen. Siellä opintopsykologi ja mindfulness-ohjaaja Mari Rauhala veti lyhyitä ja vaikuttavia harjoituksia. Alla on linkki mielikuviin perustuvaan, hauskaan harjoitukseen: Läsnäolo ajatuksille. Sen ehtii tekemään vaikka kahvitauolla.

https://www.youtube.com/watch?v=b13iiNuLWDI

Kiireetöntä mieltä!