Yrittäjän oman työn johtaminen on välillä haastavaa, etenkin jos toimii yksin. Verkostomaisessa toimintatavassa tulee sentään pientä aikapainetta yhteistyökumppaneilta, mikä kummasti auttaa töiden priorisoinnissa. Oman mielen hallinta on keskeistä, kun yksinyrittäjä multitaskaa* monen roolinsa kanssa: myyjänä, tekijänä, sijoittajana ja johtajana.

Viime viikolla mietittiin oman työn johtamista ja priorisointia Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskuksen järjestämässä Kiireenkesytys® –illassa Karkkilassa. Siellä jaettiin myös hyviksi havaittuja käytäntöjä oman työn ja mielen hallintaan. Yksi mielenkiintoisimmista on pomodoro-tekniikka. Sen nimi on tullut tomaatin muotoisesta munakellosta, jolla otetaan aikaa työn jaksottamiseksi.

Johdattelin aiheeseen kertomalla Työterveyslaitoksen Työretriitti-kokeilusta, jossa tekniikkaa testattiin viime kesänä Suomenlinnan ”ihmiskokeessa” yrittäjäporukan kanssa. Kyseessä oli sosiaalinen yksinpuurtamistilaisuus. Se järjestettiin osana Työterveyslaitoksen AikaJärjestys asiantuntijatyössä -tutkimushanketta, jonka yhtenä tavoitteena on löytää toimivia ratkaisuja asiantuntijatyöhön liittyviin ajanhallinnan ja ajankäytön haasteisiin. TTL:n Työpiste-sivuilta löytyy paljon muutakin mielenkiintoista asiaa aiheen tiimoilta.

 

WP_20150912_003

Tiivis ohje pomodoro-tekniikkaan löytyi täältä:

1) Valitse tehtävä

2) Säädä ajastimeen 25 minuuttia

3) Työskentele keskeytyksettä, kunnes ajastin soi

4) Kirjaa lyhyesti ylös, mitä teit

5) Pidä viiden minuutin tauko

6) Neljän tomaatin jälkeen pidä pidempi tauko (15-30 minuuttia)

Työn jaksotusta helpottaa, kun käyttää joko kännykän ajastinta tai tarkoitukseen suunniteltua välinettä: http://mytomatoes.com/. Kannattaa kirjautua ja ottaa käyttöön, toimii!

Eräs Kiireenkesytys-työpajan osallistuja kertoi tekevänsä fyysistä työtä. Hän jaksottaa työnsä 50 minuutin pätkiin ja pitää välissä 10 minuutin tauon. Hän tekee siis ”tuplatomaatin”. Perinteinen pomodoro-tekniikka toimiikin parhaiten tieto- ja asiantuntijatyössä. Koska olemme tässäkin asiassa yksilöitä, tärkeintä on kokeilla ja valita itselle sopiva menetelmä.

Pomodoro-tekniikkaan voit tutustua alkuperäisessä muodossa täältä: http://pomodorotechnique.com/.

Keskittyminen kannattaa. Ja kiireenkesytystä voi aina harjoitella. Kurkkaa oman oppimisesi tueksi Kiireetön onnistumisretki, joka löytyy Kiireenkesytyksen juuri avatusta verkkokaupasta.

Tämän blogin kuvassa on muuten itse kasvatettuja tomaatteja, lajiketta nimeltä Oxheart. Sydämellistä ajankäyttöä sinullekin!

 

*multitasking, tehdä monta asiaa samanaikaisesti, moniajo