Yrittäjyys on tänä päivänä pinnalla ihan eri lailla kuin lapsuudessani. Silloin yrittäjäperheen ja yrittäjäsuvun vesana katselin vanhempieni uurastusta yrittäjinä ja kuuntelin isovanhempien tarinoina yrityksen kehittämisestä, lähtien sodan runtelemasta Viipurista. Yrittäjiin suhtautuminen oli kovin erilaista kuin nykyisin. Siitä ei puhuttu menestymisen mahdollisuutena eikä kasvuyrittäjyyttä hehkutettu Slushin tyyliin. Kauppakorkeakoulussa opiskellessani eräs professoreista jopa varoitti nimenomaan ryhtymästä yrittäjäksi. Onneksi ajat ja asenteet ovat muuttuneet ja yrittäjyys elää ennen näkemätöntä kukoistusta.

Olen ollut sparraamassa aloittavia yrittäjiä pro bono –pohjalta mm. Aalto yliopiston Protomossa, ja nähnyt nuorten yrittäjien innon. Broker-opinnoissani olin mukana pohtimassa erään Suomen nuorimmista yrittäjistä alkutaipaleen haasteita. Ohjasin myös Skypen avulla nuorta innovatiivista naisyrittäjää yrityksen alkutaipaleelle. Hänen maailmaan valloitustaan on ollut ilo seurata. Mahtavaa nähdä nuorten yrittäjien into ja usko omaan asiaan, sekä yrittäjämäinen asenne. Asioita, jotka kantavat monia yrittäjiä, myös vaikeina aikoina.

Ja niitä vaikeita aikoja tulee jokaiselle. Siksi olisi hyvä, jos yrittäjällä on joku, jonka kanssa voi käydä läpi asioita. Kokeneempikin voi joutua tilanteeseen, josta ulkopuolisesta keskustelukumppanista ja sparraajasta on apua.

Broker on puolueeton kehittämisen asiantuntija, joka auttaa hahmottamaan yrityksen tilanteen, kehitystarpeet ja kehittämisen vaihtoehdot (esim. julkiset tukimuodot): suodatetaan eri vaihtoehdoista sopivimmat ja avataan ennakkoluulottomasti uusia vaihtoehtoja. Valmistuin Broker –kasvun kumppaniksi alkuvuodesta, kun suoritin yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon. Meitä ammattimaisia Brokereita on vielä varsin vähän Suomessa. Uskon, että tarvetta tämän tyyppisille yksityisille toimijoille kuitenkin on. Julkiset tukimuodot tulevat varmasti muuttumaan tulevaisuudessa.

Yrittäjyys nostaa päätään myös kehittyvissä maissa. Perinteisten joulumuistamisten sijaan olen antanut eettisen lahjan kehitysmaiden naisten hyväksi Naisten Pankin kautta. Yrittäjyyskoulutus-lahja toimii lahjoituksena naisten koulutuksen ja toimeentulon parantamiseksi kehitysmaissa. Tämän lahjan avulla naiset saavat bisneskoulutusta perustaakseen oman yrityksen. Siten naiset saavat tärkeää tietoa tuotteiden myynnistä, markkinoinnista ja pakkaamisesta sekä palveluiden tarjoamisesta.

Menestystä vuodelle 2015!

Joulun kellot